DK

Year
2016

Type
Residential Renovation

Location
Triumpfvej / Josteinsvej / Halbjørnsvej / Erlingsvej / Bondehavevej

Area
20.000 m²

Client
AB Gladsaxe
Employers Housing Company in Gladsaxe, section 17

Partners
Rådgivende Ingeniør Wissenberg A/S

Environment standard
Energy Class 2015

Stage
Design stage
Construction expected 2019-2022

Skoleparken Gladsaxe

Aesthetics
The existing building was designed by architect Jørgen Bo in 1958. The building appears as a beautiful yet conservative architectural gem, and is an outstanding representative of its period. ZESO aims to thoroughly renovate the building, while paying respect to the original construction.

Economy
The project is a publicly-supported construction, with support from Landsbyggefonden, LBF. The overall project economy must include a thorough renovation of all 266 homes, which includes the resettlement of current residents. The construction costs are expected to total to triple-digit million Danish Krones.

Functionality
The property consists of several different types of housing, with varying sizes, floors and outdoor areas. The renovations aim to make all homes contemporary, where the number of rooms and their sizes are optimized to their user’s needs. In paying respect to the original design, large parts of the exterior of the building will remain, and other parts will simply be enhanced with partially new floor plans. This will improve daylight conditions and the indoor climate. As well as this, they will be fitted with new modern kitchens and bathrooms.

Buildability
The existing buildings have deteriorated over time, and are covered in mould, PCP and asbestos. The property will be environmentally cleaned, with demolition of facades to future-proof them with contemporary and energy-efficient building elements.

Sustainability
The sustainable measures in this building exist in the form of energy-efficient building elements, such as low-energy windows, high-insulated facades and roofs, ventilation systems, etc. In addition, a comprehensive LAR project (Local Rainwater Discharge) is also in place. Daylight conditions are improved and the indoor climate is regulated with new ventilation systems, which are placed in individual homes. The project is appraised by Energy Class 2020.

Process and Collaboration
For this project, we worked in close collaboration with the housing company, construction committee, residents, authorities, landscape architects Opland and advisory engineer Wissenberg. It is through design meetings and focus groups that there has been a thorough process of discussing possibilities and constraints for such a comprehensive renovation. We share with our collaborators a common focus on a future of building, that reflects an architectural exterior while providing contemporary and flexible, healthy housing. There has been constructive discussion, where all possibilities have been considered with enthusiastic input from all parties, resulting in a project proposal with shared ownership.

Contact
Anders Rieper

Anders Rieper

Segment Leader TRANSFORMATION

Architect MAA

+45 26244182 / ari@zeso.dk

Claus Høeg Olsen

Claus Høeg Olsen

Head of Projects / Founding partner

Constructing Architect

+45 28141363 / cho@zeso.dk

Similar projects