Kirsten Walters Vej

År
2016

Emne
Facade- og tagrenovering

Sted
Valby Maskinfabrik – Kirsten Walters Vej, Valby København

Areal
3.500 m2

Bygherre
DFE, De Forenede Ejendomme A/S

Arkitekter
ZESO Architects

Entreprenører
Diverse fagentrepriser

Miljø
Energiklasse 2015

Stade
Opført 2016

 

 

Modelværkstedet

Æstetik
På den gamle FL Smidth grund i Valby, ligger den gamle ejendom, også kaldet Modelværkstedet, som blev opført i 1958. Bygningen er en del af et stort kompleks på 50.000 m2, hvor den fhv. FL Smidth virksomhed, med produktion af stål og jern, har haft til huse. Produktionen er nedlagt, og området er under en større transformation med blanding af boliger og liberalt erhverv, og retail. Modelværkstedet, som fungerede som en udviklingsafdeling, skole og snedkeri, indgår som en central del af den eksisterende kulturarv i området og er derfor bevaret. Renoveringen af bygningens ydre har således været i fokus med hensigten om at bevare de oprindelige arkitektoniske kvaliteter. De ”uoriginale vinduer” udskiftes til nye med proportionering som på opførelsestidspunktet.

Økonomi
Udover et æstetisk løft og forskønnelse af klimaskærmen har totaløkonomien været et vigtigt parameter for renoveringen. De eksisterende driftsomkostninger var høje, primært pga. af bygningens dårlige klimaskærm og derved et stort energiforbrug. Derfor har der været stor fokus på en bedre og sundere drift af ejendommen, med et valg af nye energitiltag, primært med vinduer og solafskærmning og ventilationsanlæg.

Funktionalitet
Ejendommen skal anvendes til liberalt erhverv, med ca. 2-300 permanente arbejdspladser. Det stiller krav til indeklimaet, således at ansatte kan få arbejdsro og koncentrere sig i et godt klima uden gener af kulde og træk, sollys, og overophedning. Derfor udføres de nye vinduer og døre i god energiklasse, herunder U-værdi og G faktor, sammen med udvendig solafskærmning, med decentral styring.

Bygbarhed
Ejendommens renovering omfatter både vinduesudskiftning og udskiftning af tagrender. De oprindelige tagrender var underdimensioneret ift. arealet af tagfladen, og blev udskiftet til nye og større zinkrender. Der monteres træ-alu vinduer, med en U-værdi på 0.85 W/m²K og lav G- faktor, samt solafskærmning med vindstabil perforeret soldug, der forhindrer bl.a. overophedning i kontorer og genskær i computerskærme.

Bæredygtighed
Projektet er udført iht. BR 2015 med flere bygningskomponenter, som opfylder BR 2020 krav. Under transformationen er der udført en generel energioptimering af taget, nye lavenergivinduer og energivenlige ventilationsanlæg på hver etage. I det omfang, bygningen har kunnet tillade det, er valget af byggematerialer gennemgående bæredygtige elementer. Det er hensigten, at der udføres yderligere supplerende bæredygtige tiltag, når der foretages yderligere forbedringer på de tekniske installationer.

Kontakt
Claus Høeg Olsen

Claus Høeg Olsen

Teknisk direktør, Founding partner, Bygningskonstruktør MAK

Segmentansvarlig: Renovering

+45 2814 1363 / cho@zeso.dk

Torben Juul

Torben Juul

CEO, Kreativ Direktør, Founding partner, Arkitekt MAA

+45 2857 5557 / tju@zeso.dk

Lignende projekter